Nufnang Ads

Sunday, July 21, 2013

Masak cili api ketam dan nenas

Masak lemak ini saya buat 2 hari lepas setelah berpusing2 memikirkan nak masak apa. Kebetulan ada nenas lebihan masak pajeri tempohari. Maka jadilah resepi tak semenggah ni..boleh la dari tak ada kannn...

snap dari dalam periuk..
RESEPI:

Bahan2:

3 ekor ketam 
1/2 biji nenas
10 biji cili api
1 inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu besar ikan bilis
1/2 sudu kecil garam
sehelai daun kunyit
sebatang serai 


Cara:
1. Blend cili api, kunyit, bawang putih, bawang merah dan ikan bilis.
2. Nenas dikupas,  celur sekejap dengan air panas, kemudian toskan - supaya kuah tidak terlalu masam nanti.
3. Masukkan bahan yang diblend ke dalam periuk dan masak hingga agak kering.
4. Masukkan pula ketam, kacau dan biarkan agak kering. Masukkan serai yang diketuk.
5. Masukkan santan, kacau selalu supaya santan tidak berketul.
6. Setelah mendidih barulah masukkan nenas dan daun kunyit yang dicarik2. Masukkan garam secukupnya.
7. Biarkan sekejap. Siap!

* tujuan masukkan ikan bilis yang diblend adalah sebagai perasa bagi menggantikan aji no moto- petua mak mentua saya.

No comments: