Bagi wanita bekerja, hari minggu memang dinanti2kan. Macam-macam kerja hendak diselesaikan, nak jogging , nak basuh, gosok baju, nak masak dan 1001 kerja lain. Begitu juga saya,minggu ini saya nak cuba resepi tepung pelita. Dah lama teringin nak buat. Resepi ini saya ambil dari dapur mamasya. Memang menjadi la. Terima kasih.
Tepung pelita
BAHAN :
Lapisan bawah:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dimesin dgn
sedikit air- letak 1 sk esen pandan
Lapisan atas:
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
3. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
3. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
4. Perah santan, masukkan tepung
yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan
No comments:
Post a Comment