Cuti Tahun Baru Cina digunakan sepenuhnya untuk mencuba resepi, selain memenuhi undangan kenduri kahwin. Saya telah mencuba CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE. Resepi dirujuk dari blog secubit garam. Terima kasih.
Sepatutnya kek ini mempunyai 3 layer yang jelas, namun saya agak confius dengan resepi yang diberi menyebabkan warnanya hampir sama. chocolate dan cappucino emulco mempunyai warna yang hampir sama dan kuantiti yang diguna juga sama menyebabkan tiada perbezaan yang ketara. Mungkin kuantiti untuk chocolate emulco tu kena lebih sikit kut... maaf kepada penyumbang resepi jika andaian saya ini kurang tepat...atau saya yang tak pandai baca resepi.. tapi rasanya memang hebat, sedap!
hiasan dengan gerak hati.. |
CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
(saiz loyang springform 23cm/9in)
Bahan:
A:
200gm biskut marie ~ perisa kopi/coklat
120gm butter ~ cairkan
B:
30gm gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel
200ml air panas
C:
500gm cream cheese ~ boleh guna philadelphia atau tatura
250gm gula castor
200ml whipping cream
200ml plain yogurt
1 sudu kecil cappuccino emulco
1 sudu kecil chocolate emulco (* saya rasa kena lebih sikit kut..)
Cara:
A:
Hancurkan biskut dan gaul dgn butter cair hingga sebati
(lebih mudah jika guna food processor).
Masukkan ke dalam loyang yg dah dialas dgn kertas
alas/baking - bahagian bawah sahaja (kalau tak mau alas pun tak per) dan
ratakan. Tekan2 sedikit supaya padat.
Masukkan ke dalam peti ais supaya ia mengeras (lebih kurang
1/2 jam)
Sementara itu boleh sediakan bahan2 cheese.
B:
Masukkan gelatin kedalam air panas dan kacau hingga sebati.
Biarkan ia mengembang. Ketepikan.
C:
Pukul whipping cream hingga pekat dan kembang (jgn terlebih
pukul nanti ia akan mencair balik)
Ketepikan.
Kemudian pukul cream cheese bersama gula castor hingga
kembang/smooth.
Masukkan yogurt dan adunan gelatin.
Kacau hingga sebati dan masukkan whipping cream tadi.
Kacau dengan spatula hingga sebati.
Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan
chocolate emulco dan kacau.
Satu bahagian lagi dimasukkan cappuccino emulco. Kacau
hingga sebati.
Tuangkan adunan coklat kedalam layang springform tadi dan
rata bahagian atasnya.
Masukkan kedalam freezer selama 2 3 minit supaya bahagian
atasnya cepat mengeras.
Keluarkan dan tuangkan adunan cappuccino keatasnya dan
ratakan.
Titikan sedikit cappuccino emulco keatasnya dan buatlah
corak marble.
Masukkan kembali kedalam peti ais (bukan bahagian freezer
ya) dan biarkan ia selama 3 - 4 jam.
Kemudian bolehlah dihidangkan.
* cappucinno dan chocolate emulco boleh dibeli di kedai
bahan2 baking ...
No comments:
Post a Comment