Nufnang Ads

Friday, January 27, 2012

CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE

Cuti Tahun Baru Cina digunakan sepenuhnya untuk mencuba resepi, selain memenuhi undangan kenduri kahwin. Saya telah mencuba CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE. Resepi dirujuk dari blog secubit garam. Terima kasih. 

Sepatutnya kek ini mempunyai 3 layer yang jelas, namun saya agak confius dengan resepi yang diberi menyebabkan warnanya hampir sama. chocolate dan cappucino emulco mempunyai warna yang hampir sama dan kuantiti yang diguna juga sama menyebabkan tiada perbezaan yang ketara. Mungkin kuantiti untuk  chocolate emulco tu kena lebih sikit kut... maaf kepada penyumbang resepi jika andaian saya ini kurang tepat...atau saya yang tak pandai baca resepi.. tapi rasanya memang hebat, sedap!

hiasan dengan gerak hati..



CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE
(saiz loyang springform 23cm/9in)

Bahan:
A:
200gm biskut marie ~ perisa kopi/coklat
120gm butter ~ cairkan

B:
30gm gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel
200ml air panas

C:
500gm cream cheese ~ boleh guna philadelphia atau tatura
250gm gula castor
200ml whipping cream
200ml plain yogurt
1 sudu kecil cappuccino emulco
1 sudu kecil chocolate emulco (* saya rasa kena lebih sikit kut..)

Cara:
A:
Hancurkan biskut dan gaul dgn butter cair hingga sebati (lebih mudah jika guna food processor).
Masukkan ke dalam loyang yg dah dialas dgn kertas alas/baking - bahagian bawah sahaja (kalau tak mau alas pun tak per) dan ratakan. Tekan2 sedikit supaya padat.
Masukkan ke dalam peti ais supaya ia mengeras (lebih kurang 1/2 jam)
Sementara itu boleh sediakan bahan2 cheese.

B:
Masukkan gelatin kedalam air panas dan kacau hingga sebati.
Biarkan ia mengembang. Ketepikan.

C: 
Pukul whipping cream hingga pekat dan kembang (jgn terlebih pukul nanti ia akan mencair balik)
Ketepikan.
Kemudian pukul cream cheese bersama gula castor hingga kembang/smooth.
Masukkan yogurt dan adunan gelatin.
Kacau hingga sebati dan masukkan whipping cream tadi.
Kacau dengan spatula hingga sebati.
Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan chocolate emulco dan kacau. 
Satu bahagian lagi dimasukkan cappuccino emulco. Kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan coklat kedalam layang springform tadi dan rata bahagian atasnya.
Masukkan kedalam freezer selama 2 3 minit supaya bahagian atasnya cepat mengeras.
Keluarkan dan tuangkan adunan cappuccino keatasnya dan ratakan.
Titikan sedikit cappuccino emulco keatasnya dan buatlah corak marble.
Masukkan kembali kedalam peti ais (bukan bahagian freezer ya) dan biarkan ia selama 3 - 4 jam.
Kemudian bolehlah dihidangkan.

* cappucinno dan chocolate emulco boleh dibeli di kedai bahan2 baking ...





No comments: