Nufnang Ads

Sunday, May 5, 2013

Alhamdulillah selesai... Petugas PRU 13

Syukur, semua berjalan lancar. Pengalaman menjadi sebahagian daripada petugas PRU 13 menjadi pengalaman berharga. keluar rumah seawal 6.45 pagi , 9.30 malam baru balik. Letih, penat tetapi puas dapat berkhidmat untuk negara.

Berbagai pengalaman dikutip, antaranya sebagai pencalit dakwat kekal, habis comot momot walaupun bersarung tangan. Seboleh mungkin nak buat cantik2 kat jari pengundi, ala2 pakai inai gitu... tapi kadang2 tersasar juga. Jadi tukang jolok kertas undi masuk dalam kotak, pegang pembaris je kejanya. lenguh kaki wooo... tukang cop ala2 kerani pejabat pos...saya tak sempat try 'meneriak' nama pengundi. boleh habis sora wor..

Lepas undi kena kira pula, angkat satu2 sebut nama parti tunjuk pada ejen. tersasul2, terbelit lidah, tersilap dulang. maaf ye... bateri dah tinggal satu bar.. Saluran kami 501 undi. penat gila.. pengundi saluran ini lingkungan 30an. nasib kira sekali dah ngam dan ejen2 pun tak banyak karenah. Tapi seramm woo tengok ejen2 tu...memerhati gerak geri kita tanpa berkelip... takut kami buat silap... sedaya mungkin kami buat terbaik..

Pastu, masuk segala macam dokumen ke dalam sampul2, putih, merah, ada yang plastik, ada yang kertas, ada yang negeri, ada pula yang parlimen... confius gila...

9.00 malam baru selesai semua, KTM hantar  keputusan dan segala bagai barang semula ke MRSM Beseri. Tugas depa pula nak jumlah dan umum nama calon yang menang. Itu depa punya hal..

Best...walaupun penat.

No comments: