Dah lebih seminggu buat kek ini. Sedap! nanti raya nak buat lagi.. Resepi dirujuk dari CAHAYA CINTAKU. Kek ini boleh dibakar atau dikukus. Saya buat versi kukus.Terima kasih ye..
Resepi:
BAHAN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang
STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..
Pastikan karamel td memenuhi ruang loyang tu . dah siap ketepikan..
STEP 3:
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang
STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..
Pastikan karamel td memenuhi ruang loyang tu . dah siap ketepikan..
STEP 3:
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
kukus sampai masak dlm stgh jam
****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dikacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak
BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend (blend sekejap)
CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
~ kukus sampai kek tu betul2 masak.. dlm 1 jam stgh
~ dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan
No comments:
Post a Comment