Nufnang Ads

Wednesday, December 7, 2011

BINGKA TEPUNG BERAS

Kuih untuk minum petang ini ialah bingka tepung beras. Resepi ini diambil dari dapur Yatie Sinar Kehidupanku. Terima kasih kerana berkongsi resepi mudah dan sedap ini. Silalah cuba untuk mengetahui keenakan kuih Melayu ini...


walaupun rupa kurang menarik tapi rasanya sangat sedap...



Bahan-bahan:
* 1500 ml santan (dari 2 biji kelapa) 
* 250 gm gula pasir
* 250 gm tepung beras
* 50 gm tpng jagung 
* 1/2 st. esen vanila
* 1 sk. garam

Cara-cara:


  1. Satukan kesemua bahan dan kacau hingga sebati dan ditapis.
  2. Masak adunan hingga pekat dan berkilat (hendaklah dikacau sentiasa supaya tidak  berkerak).
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang beralas daun pisang atau setakat disapu minyak.
  4. Bakar dalam oven dengan api grill dulu hingga permukaan kuih garing sikit atau berkulit,             kemudian bakar dengan api bawah hingga masak pada suhu 180C lebih kurang 30 minit. 
  5. Biarkan kuih benar2 sejuk baru dipotong dan dihidangkan. Kuih ni agak lembik ketika masih     panas dan akan keras sedikit bila telah sejuk tapi memang lembut bila dimakan.

 



No comments: