Nufnang Ads

Wednesday, December 28, 2011

APAM MENTEGA

Awal2 pagi dah masuk ke dapur hari ini. Semangat nak buat apam mentega yang khabarnya sangat sedap. Cadang nak bawa apam mentega ini sebagai buah tangan kerana pada petang nanti kami nak ke Thailand melawat saudara mara di sana. Resepi ini diambil dari blog Sofea. terima kasih ye.. Tidak rugi mencuba, memang sedap dan cantik sekali. Harap2 orang Thailand akan suka apam ini...

gebu dan sedap



siap untuk dibawa...

tambah ayam goreng sebagai bekal..
Sesiapa yang nak cuba boleh refer resepi di sini.

 

APAM MENTEGA

Bahan-bahan ( +-50 biji )

(A) Bahan2 utk gula hangus:
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gm mentega

(B)
3/4  cawan gula castor 
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak besama
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
1. Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan  
    berwarna perang. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan  
    masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan  
    ketepikan.
2. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
3. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
4. Perap selama 1/2 jam.
5. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh  
    kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
    Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya  
    wap tidak jatuh ke bawah.
6. Cuba lah..



No comments: