Seri muka lagiii! Kali ini lebih puas hati sama ada dari segi rasa mahu pun rupa. Lapisan atasnya equal dengan lapisan pulut. baru sedap..
permukaannya lebih licin |
Resepi ini dirujuk dari blog Ummi. Terima kasih berkongsi resepi yang sedap ini.
Bahan (Lapisan Bawah):-
- 2 cawan pulut - rendam 3 - 4 jam
- 2 1/2 cawan santan cair
- 1 sudu teh garam halus
Bahan (Lapisan Atas):-
- 2 cawan santan pekat (saya guna RM1 santan +1 cawan air)
- 3 sudu makan gula pasir
- 3 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh garam halus
- 1 biji telor
Cara (Lapisan Bawah):-
- Basuh dan toskan pulut. Masukkan pulut ke dalam loyang bulat 8 inci. Ratakan.
- Kacau sebati santan cair dan garam dan tuangkan ke dalam loyang berisi pulut dan kukus selama lebih kurang 25 minit/hingga pulut masak.
- Tekan-tekan pulut dengan penekan kek lapis atau gunakan plastik. Tekan biar padat. Sediakan bahan lapisan atas.
Cara (Lapisan Atas):-
- Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapiskan. (saya masukkan dlam blender dan mesin sekejap)
- Tuang perlahan2 ke atas pulut yang ditekan tadi dan kukus selama lebih kurang 30 - 35 minit. (Balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar air wap tidak menitis ke atas kuih).
- Sejukkan kuih betul-betul dan potong dengan pisau plastik.
No comments:
Post a Comment