Nufnang Ads

Tuesday, December 6, 2011

SERI MUKA PANDAN

Seri muka lagiii! Kali ini lebih puas hati sama ada dari segi rasa mahu pun rupa. Lapisan atasnya equal dengan lapisan pulut. baru sedap..

permukaannya lebih licin




Resepi ini dirujuk dari blog Ummi. Terima kasih berkongsi resepi yang sedap ini.

Bahan (Lapisan Bawah):-
  • 2 cawan pulut - rendam 3 - 4 jam
  • 2 1/2 cawan santan cair 
  • 1 sudu teh garam halus
Bahan (Lapisan Atas):-
  • 2 cawan santan pekat (saya guna RM1 santan +1 cawan air)
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1 biji telor

Cara (Lapisan Bawah):-

  1. Basuh dan toskan pulut. Masukkan pulut ke dalam loyang bulat 8 inci. Ratakan.
  2. Kacau sebati santan cair dan garam dan tuangkan ke dalam loyang berisi pulut dan kukus selama lebih kurang 25 minit/hingga pulut masak.
  3. Tekan-tekan pulut dengan penekan kek lapis atau gunakan plastik. Tekan biar padat. Sediakan bahan lapisan atas.

Cara (Lapisan Atas):-

  1. Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapiskan. (saya masukkan dlam blender dan mesin sekejap)
  2. Tuang perlahan2 ke atas pulut yang ditekan tadi dan kukus selama lebih kurang 30 - 35 minit. (Balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar air wap tidak menitis ke atas kuih).
  3. Sejukkan kuih betul-betul dan potong dengan pisau plastik.

No comments: