Nufnang Ads

Sunday, December 4, 2011

ROTI ARAB

Roti arab yang sedap dan mudah dibuat. Dah 2 kali cuba resepi ini, kali ini lebih menjadi dan cantik bentuknya. Kembang menawan gitu.. Roti ini dimakan dengan kari ayam atau daging, baru rasanya terangkat.. tekstur tetap lembut walaupun telah sejuk. Cuba lah, pasti puas hati. Resepi ini diambil dari blog ini. terima kasih kepada penyumbang resepi..




Inilah resepinya, saya buat separuh je daripada adunan asal

Bahan-bahan:
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar gula
  • 150 ml air suam
  • 3 g yis
  • 250g tpg gandum
Cara-caranya:
  1. Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
  2. Tepung di gaul dengan yis (saya bancuh yis dengan air suam dan sedikit gula, biar naik)
  3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
  4. Perap selama 1jam dalam bekas yang tertutup
  5. Uli semula dan buat bulat2 dan canai nipis.
  6. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.


No comments: