Nufnang Ads

Wednesday, February 13, 2013

Makan besar di Kuala Perlis

Sempena CNY kami pun beria2 nak makan besar. Pak Teh (abang saya) nak belanja kerana menyambut kepulangan anak cucunya. Kami sekeluarga pun tumpang sekaki. Hati tok dan tokwan gembira tak terkata apabila anak menantu dan cucu balik kampung. Sanggup berhabis semata2 kerana mereka. bukan anak menantu yang belanja tapi mak bapa yang belanja besar. Lagi pun mak bapa orang 'ada-ada', mereka tak perlukan duit anak2, cukup sekadar pulang menjengok mereka dikala cuti. Itu sudah memadai. 

Sebelum tu, pergi Padang Besar dulu. Shopping apa yang patut termasuklah mainan untuk cucu2nya. Pak Teh tak kesah langsung pasal duit, mintalah apa pun semuanya ditunaikan untuk cucunya. Macam tu rupanya orang ada cucu... betullah kata orang Tok dan Tok wan lebih sayang cucu dari anak sendiri..

Sebelah petang barulah ke Kuala Perlis. Mak aihh petang tu punyalah banyak kereta, jammed semua tempat di Kuala Perlis. Ramainya orang nak makan ikan bakar. Kami singgah di KomaLaut ( kompleks makanan laut) saja, tak sanggup untuk ke tepi pantai sebab jammed. Hanya di sini saja yang ada parking, itu pun awal. Kalau lewat alamat balik saja.. 

Pak Teh suruh order apa saja, sayalah tukang order. Kami makan ikan gerut tiga rasa, siakap bakar, kerapu stim . Selain tu, sotong goreng tepung, udang masak halia, tom yam, kailan, telur dadar dan 5 jag fresh oren.

 Tapiii, menunggunya punya la lama, hampir 2 jam baru dapat makanan. bosannnn.. maybe ramai sangat orang hari tu.. 

walau bagaimanapun makanan tetap licin kerana masing2 kelaparan... terima kasih Pak Teh kerana belanja kami. Harap musim padi akan datang kita boleh makan besar lagi ye...

  
hari2 biasa kompleks ni sunyi sepi je....
tapi hari tu penuh sesak.. gerut RM35 perkilo
siakap RM40 perkilo
kerapu RM45 perkilo
sotong RM30 perkilo
udang RM80 perkilo

 Pak teh & Mak teh

 main game dulu... bosann

 anak dan menantu dari kuantan

 sebahagian yang diorder

 pastikan semua dapat ye...cucu dari KL

*teka berapa Pak teh belanja untuk makan besar ni..
( hanya saya dan Pak teh yang tahu...)

No comments: