Akhirnya kemarin terlaksanalah plan yang dok tertangguh tu..Kami buat dalam bilik ERT, tapi semua barang2 dan keperluan dibawa oleh UH. bersungguh2 le belajar...harap2 lepas ni tak payah lagi oder dengan UH. Semua dah pandaiiii...
Bahan2:
250 g tepung kek sponge - beli kat kedai kek
250 g buttercup dibahagi 4 = 62.5 g (agak2)
5 biji telur ayam
50 g air
bahan2 kek |
tepung kek sponge - beli je.. boleh juga guna resepi sendiri.. |
Filing
125 g cream cheese (tartura milk)
1/4 tin susu pekat teapot
cara buat filing
pukul cream cheese dengan susu pekat hingga sebati - guna mixer
topping
cheddar cheese - sagat
Cara:
1. Cairkan buttercup dlm pot - biarkan sejuk
2. Pukul telur dengan kelajuan tinggi - 3 minit
3. Masukkan tepung - pukul lagi
4. Masukkan air - pukul lagi hingga gebu dan agak pekat - lebih kurang 15 min
5. Masukkan mentega yang dicair tadi - putar sekejap sahaja dengan kelajuan slow, sekadar untuk sebati
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian, masukkan ke dalam acuan 8x8" yg telah di alas kertas
7. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180 C api atas bawah.
8. Apabila masak biarkan sejuk dalam suhu bilik.
9. lapiskan filing, kemudian letakkan kek kedua di atas kek pertama.
10. sapukan filing lagi di atas kek, kemudian sagat cheddar cheese di atas kek dengan rata.
11. Siap!
12. Simpan dalam peti sejuk.
kek yang dah masak
sagat cheddar cheese kat atas kek tarik guna lidi untuk meratakan cheese |
sebahagian dari pelajar2 cemerlang...
ada 3 lelaki you...
No comments:
Post a Comment