Minggu lepas kami sekeluarga berpeluang berbuka puasa di rumah kakak kat Jitra. Kakak ni memang pakar memasak. Antara hidangan hari itu ialah ayam goreng berempah yang garing dan sangat sedap. Teruja saya..jadi minta la resepinya. Biasalah resepi yang diberi tak ikut sukatan, main campak2 je..
semalam saya pun try. Inilah hasilnya..
|
serdaknya kurang, kena lebihkan rempah ratusnya...
Berikut adalah resepinya sebagai rujukan di masa akan datang. kalau tulis dalam buku sahih cari tak jumpa nyer...
* sukatannya agak2 je.., kalau terkurang atau terlebih sila adjust sendiri..
Bahan2:
1/2 ekor ayam
1 senduk cili kering kisar
2 sudu besar rempah kari daging
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
serbuk kunyit
garam
gula
daun kari
minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Ayam diperap bersama garam dan kunyit sekejap.
2. Kisar bawang besar , bawang putih, serai dan halia.
3. Campurkan cili kering, bahan kisar dan rempah kari ke dalam ayam.
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Perap beberapa jam, kemudian goreng dengan minyak yang banyak.
6. Angkat ayam bersama serdak dan toskan. siap!
|
1 comment:
nak cuba la
Post a Comment