Nufnang Ads

Wednesday, August 24, 2011

MINGGU YANG PENUH CERITA DUKA

Cerita suka dan duka silih berganti dalam kehidupan kita, itu normal. Kadang kala kita akan rasa hidup ini penuh keceriaan, semua perancangan berjalan lancar, senang dan mudah, tapi ada ketikanya hidup ini penuh rasa gundah gulana, semua yang dibuat tidak menjadi ada sahaja halangan dan rintangannya...

Begitu juga dengan saudara mara dan teman-teman. Kadang kala hidup kita akan jadi tambah bahagia bila teman-teman gembira dan begitulah sebaliknya. Itulah yang aku rasa..

Walaupun apa yang ingin diceritakan bukan dialami sendiri, tetapi aku turut berduka dengan rasa sedih teman-teman dan juga masyarakat sekeliling.

Pada pagi isnin yang lalu, aku ke sekolah seperti biasa. Pagi agak gelap. Sesampai di simpang kilang simen, tiba-tiba kedengaran dentuman kuat. sebuah kereta melanggar sebuah motor betul2 di depanku, Jika aku tercepat sikit, pasti aku pula yang melanggar kereta itu. Penunggang motor parah. Aku bersyukur kerana tuhan masih memeliharaku tetapi bayangkan perasaan keluarga mangsa... aku amat bersimpati..
Keesokan hari aku berkongsi kesedihan dengan rakan setugas kerana ibunya yang disayangi kembali ke Rahmahtullah sejurus selepas pembedahan. Aku memahami perasaanmu Rhuzaimah. tabahlah menghadapi dugaan ini. Aku pernah rasa begitu 22 tahun yang lalu. Ibuku dijemput Ilahi ketika umat Islam beberapa hari lagi akan menyambut aidil firi. Tragis kerana ibuku kemalangan semasa pulang dari terawih.. tanpa pesanan dia meninggalkan aku dikala baru 3 bulan bergelar ibu.. Peristiwa ini amat perit namun aku redha dengan ketentuan Ilahi. Sedetik pun tidak pernah kulupa saat itu. Alfatihah untuk mak..Ya Allah ampunkan dosa ibuku dan tempatkannya dalam kalangan orang-orang yang beriman.
Hari ini, aku dikejutkan pula dengan kematian anak kesayangan rakan setugas, Pn Husnizai. Tanpa sakit yang berpanjangan anak kecil berusia 6 tahun dijemput Yang Maha Esa. Jernih wajah sikecil membuat naluri keibuanku sangat tersentuh, bayangkan perasaan Zai dan keluarga..Allah lebih menyayanginya.

Petang ini pula, ketika masak di dapur, mataku terpandang ke jalan raya. berderet kereta berhenti. apa hal ni..Sebelum itu, suami dan anakku baru ke pasar Ramadan. terdetik di hati.. kemalangan ke? Ya Allah selamatlah suami dan anakku..


Sejurus selepas itu, suami dan anak kembali. Syukur... memang benar kemalangan ngeri berlaku di depan rumahku. Lori simen melanggar penunggang motosikal. Penunggang mati di tempat kejadian. Ngeri. Pastinya dugaan maha hebat buat keluarga mangsa, bersabarlah... Semuanya ketentuanMU ya Allah.


Pada Ramadan tahun lepas, di tempat yang sama seorang anggota polis, rakan suamiku meninggal akibat berlanggar sesama motosikal. Allah telah mengatur segalanyanya. Sebagai hamba kita perlu redha dengan segala rencanaNya..
dari kejauhan aku sempat mengambil beberapa keping gambar

No comments: