Makaroni bakar ini saya makan semasa pot luck sebelum Ramadan yang lalu. Cikgu Su yang bawa. Sedap, saya pun minta resepi. Dengan baik hati dia siap print warna warni lagi dan diberi kepada semua rakan yang minta. Terima kasih Su. Resepi ini telah dicuba oleh 2 anak gadis saya yang pulang bercuti sempena Hari Malaysia.
Biasalah, mamanya sibuk menghadiri kenduri kawen. Bila balik rupanya dah siap!
Saya sendiri tak pasti susah ke senang sebab tak tengok proses pembuatannya.. tapi rasanya memang superb.. Cubalah...
sebelum bakar |
proses membakar |
hasilnya... |
Bahan A
1 tin besar sardin
2 ulas bawang merah dicincanag halus
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 1/2 sudu besar serbuk kari daging
250 g makaroni direbus hingga lembut
Bahan B
3 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan air
sedikit keju mozarella yang diparut
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi.
2. masukkan rempah kari, masak hingga garing kemudian masukkan sardin
3. masukkan makaroni dan air, kacau hingga mendidih
4.Kemudian, masukkan makaroni ke dalam loyang, tuang adunan telur dan taburkan keju di atas permukaan
hingga rata.
5. Bakar dalam oven sehingga masak.
* resepi ini diubahsuai dari resepi makaroni oat bakar sardin dari majalah saji bulan Jun. Terima kasih.
No comments:
Post a Comment